joi, 6 decembrie 2012

Moş Nicolae

Încep prin a ura tuturor celor ce poartă numele Sf. Nicolae un cald şi sincer "La mulţi ani!".
Azi-noapte Moş Nicolae a umplut ghetuţele copiilor cuminţi cu daruri, mai ales cu dulciuri.
Astăzi la amiază, când am sosit la grădiniţă, toţi copiii mi-au sărit în braţe strigându-mi toţi în acelaşi timp şi întinzându-mi în ochi jucăriile pe care le-au primit în dar de la Moş Nicolae. Nu poţi să nu te bucuri odată cu ei, văzându-le entuziasmul din priviri şi bucuria chipului!...
Pentru câteva momente, în această dimineaţă, fiecare dintre părinţi, privindu-şi copiii, a retrăit momentele şi magia propriei copilării.
Ajunul zilei de 6 Decembrie, ce noapte minunată şi misterioasă a copilăriei noastre! Ne străduiam să nu adormim, să-l vedem pe Moşul intrând în odaie şi făcându-şi de lucru la ghetuţele noastre care aşteptau, emoţionate şi ele, la fereastră. Venea pe geam? Pe uşă? Intra prin perete? Cobora din icoana din care ne privea, uneori mustrător, alte ori blând, ca un bunic blajin şi iubitor?  Da şi asta era posibil. Totul era posibil în acea noapte miraculoasă la care ne gândeam cu emoţie. Fără să mai aşteptăm să ne trimită mama, ne curăţam cu sârg  încălţările, dând dovadă de o neobişnuită iniţiativă: „Mamă, ar trebui să-mi curăţ ghetele!” Mama zâmbea şi aproba, fără alte comentarii. Ştia ea ce ştia… Asta era lumea noastră, lumea miracolelor, lumea în care la fiecare pas priveai printr-un alt fel de transparență, într-o altă realitate, care nu ți se arăta zilnic, dar știai că existăPoate că dintre toate marile sărbători aceasta este cea a miracolului dăruit copilului. Sărbătoarea care însemna numai daruri, ci strălucirea misterului, care învăluie în aura sa existenţa concretă, persoana fiecăruia, diferită de toţi ceilalţi.
Să ne străduim să redăm copiilor sentimentul miracolului. Să le redăm copilăria. Această bucurie de neuitat este ceea ce rămâne și ne face mai târziu viața mai frumoasă. Astfel ca să pricepem că din ea, de la această bucurie a copilăriei, crește în noi puterea de a alege drumul adevărat către viața adevărată.

Niciun comentariu: