Întreaga planetă dedica ziua de 15 octombrie spălatului pe mâini. Sărăcia, lipsa unui comportament adecvat în ceea ce priveşte igiena mâinilor, face ca anual, diareea şi afecţiunile respiratorii să cauzeze decesul a peste 3,5 milioane de copii din întreaga lume. Din acest motiv, guvernele tuturor tărilor sunt implicate în acest program, care încearcă să educe populaţia. Ţelul tuturor esta ca până în anul 2015, la nivel mondial, această problemă să fie rezolvată în cea mai mare parte. Spălarea mâinilor cu săpun înainte de masă, dupa folosirea toaletei, reduce incidenţa diareei în 50% din cazuri şi 25% din cazurile de afecţiuni respiratorii.
Este foarte important să conştientientizăm copilul în legătură cu necesitatea respectării igienei corporale, a igienei mâinilor şi să aplice cele învaţate.
Pe parcursul zilei de 15 octombrie 2012 copiii vor afla la grădiniță că:
1. spălarea pe mâini cu apă nu este suficientă;
2. spălarea pe mâini cu săpun evită îmbolnăvirea (diareea, boli ale ochilor, ale pielii);
3. este esenţial să ne spălăm pe mâini cu săpun după folosirea toaletei, înainte de masă, dupa ce am suflat nasul, înainte de a atinge alte persoane sau obiecte;
4. spălarea pe mâini cu săpun este cel mai ieftin mod de a preîntâmpina o boală;
5. copiii pot aduce schimbarea!!!
Am realizat un poster prin care să atenţionăm copiii noastre asupra importanţei acestui aspect.
Am muncit cu drag. Deşi suntem mici, suntem convinşi că putem aduce măcar o mică schimbare în atitudinea celor din jur.
Risc de hepatita A
Dacă am vedea câţi microbi avem pe mâini zilnic, am fi mult mai atenţi la spălatul pe mâini. Numai că microbii nu se văd, dar produc o serie de boli: de la diaree sau simple răceli, până la hepatită de tip A, meningită sau bronşită.
Persoanele din jur sunt puse în pericol dacă nu ne spălăm des pe mâini, pentru că le putem transmite şi lor o serie de microbi. Este adevărat, copiii sunt neglijenţi la acest capitol, însă cu răbdare îl vei putea învăţa să se spele corect pe mâini.
Mizează pe puterea exemplului
Vrei ca obiceiul spălatului pe mâini să-i intre în reflex? Puterea exemplului este de neegalat. Dacă te vede spălându-te des pe mâini şi dacă îi reaminteşti că trebuie să facă la fel, va deprinde şi el acest obicei sănătos.
Când este micuţ, va trebui să-l ajuţi, ca de la trei-patru anişori să se spele singur. Dacă reuşeşti să asociezi spălatul mâinilor cu o activitate amuzantă este cu atât mai bine.
Inventează pentru el un cântecel sau o poezioară care să-l acompanieze cât timp se spală pe mâini.
Prea des? În niciun caz...
Obiceiurile deprinse din copilărie se respectă şi la maturitate. Spălatul pe mâini după joacă şi înainte de masă este obligatoriu. Şi nu pentru că este un moft, ci pentru că ţine bolile departe.
Pentru a te asigura că toţi microbii sunt eliminaţi, spălatul pe mâini trebuie să durze cel puţin 20 de secunde.
Copiii sunt cu atât mai predispuşi la îmbolnăvire căci umblă cu mâinile pe jos, prin nisip, pe tobogane sau pe jucării. De câte ori ar trebui să se spele pe mâini? Ori de câte ori este necesar, adică:
- de fiecare dată când intră în casă;
- după ce folosesc toaleta;
- înainte să mănânce;
- după ce ating animăluţele de casă;
- de fiecare dată când se murdăreşte;
- după ce tuşesc sau strănută.
Un obicei care salvează vieţi
Banalul gest poate salva anual viaţa a mai mult de un milion de copii din întreaga lume, după cum afirmă oficialii UNICEF.
Această zi a fost special creată pentru promovarea igienei în rândul copiilor, mai ales în ţările subdezvoltate, unde spălatul pe mâini nu este o practică des întâlnită.
Zilnic, în toată lumea, peste 5.000 de copii cu vârsta mai mică de cinci ani mor din cauza unei boli diareice, dar jumătate dintre aceste decese ar putea fi evitate dacă cei mici sunt învăţaţi să se spele pe mâini cu săpun înainte de mese şi după ce merg la toaletă.
Fii un părinte inventiv!
În cazul în care nu ai apă la îndemână, foloseşte şerveţele umede sau un gel antibacterian care nu necesită apă pentru clătire. Şi ca să faci spălatul mai amuzant:
- Foloseşte şerveţele colorate.
- Cumpără-i săpun în forme haioase.
- Învaţă-l un cântecel vesel.
- Ia-i un săpun lichid special pentru copii.
Momente din activitatea de astăzi, când am învăţat cum trebuie să ne spălăm corect pe mâini.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu